BILLY

BILLY werd in ± 2008 geboren en op 7 Mei 2015 door Stichting Dierenwelzijn Ierland geadopteerd.

Billy en zijn beste maatje Bowie waren onze 1e ezels die wij mochten verwelkomen. Ze werden samen geplaatst omdat ze onafscheidelijk zijn. Samen met 18 andere ezels en paarden leefden ze in erbarmelijke omstandigheden tussen dode dieren. Ze waren ondervoed en hadden geen schuilplek. Hun huid was bedekt met wonden ontstaan door regenschurft, een pijnlijke bacteriële huidinfecte veroorzaakt door hun slechte gezondheid en de constante blootstelling aan regen. Anders dan bij paarden hebben ezels geen waterdichte vacht. Aangezien er in Ierland veel regen valt en ze geen stal hadden was hun huid helemaal verweekt.

Gelukkig werden deze dieren door de ISPCA https://www.ispca.ie/ gered en kregen ze alle zorg die ze nodig hadden om te herstellen. Hun gezondheid ging met sprongen vooruit en een paar maanden later werden ze bij ons geplaatst. Hun vacht was nog niet helemaal hersteld, maar al snel waren ze gezond en hadden ze een mooie glanzende vacht.

Toen wij ze adopteerden was Billy ± 7 en Bowie ± 5 jaar oud. Door hun ondervoeding waren ze kleiner dan de gemiddelde ezel, maar inmiddels zijn ze uitgegroeid tot volwassen ruinen (gecastreerde ezels). Billy was in het begin een beetje schuw, maar het duurde niet lang voordat hij ons vertrouwde. Met wat lekkers en veel geduld is iedereen te paaien, zo ook onze Billy. Hij is de afgelopen jaren veranderd in een onbezorgde ezel die volop geniet van het goede leven. Hij komt graag naar je toe en vindt het heerlijk om geborsteld en geknuffeld te worden. Door zijn nieuwsgierige aard kiest hij vooral de “toeristische route”, want waarom makkelijk doen als het moeilijk kan 😊.

Waarom veel ezels in Ierland verwaarloosd worden lees je in een beknopte versie DE IERSE EZEL

Het volledige artikel d.d. 31 maart 2021 van auteur Jitka Marks, is te lezen in https://www.groene.nl/artikel/de-rug-waarop-ierland-werd-gebouwd/